خودشناسی چیست؟

  • ۱۳۲۰ بازدید
خودشناسی چیست؟

تعریف خودشناسی

خودشناسی یعنی تلاش انسان، برای یافتن بهترین مسیر زندگی. تلاشی که عوامل ارثی و محیطی، در آن تاثیرگذار هستند. همه افراد به دنبال رسیدن، به سعادت و کمال هستند. اما خودشناسی به افراد کمک می کند، تا جست و جو را به شکلی سنجیده و آگاهانه دنبال کنند. شناخت خود یعنی شناختن قدرت ها و ضعف ها، علایق و ترس ها، خواسته ها و آرزوها، که در نهایت به شناخت هدف در زندگی منجر می شود. خودشناسی به ما کمک می کند، تمام الگوهای فکری بد و خوب، و عادتهای سالم و ناسالم، خود را بشناسیم و آنها را اصلاح کنیم. با تقویت این مهارت، می‌توانید در زندگی تصمیمات بهتری بگیرید. و در موقعیت‌های گوناگون، واکنش‌های رفتاری عاقلانه‌ تری نشان دهید.

انواع خودشناسی

1 – خودشناسی فطری: علم حضوری و آگاهی ذاتی بشر، نسبت به برخی مسائل مثل گریه کردن نوزاد، برای رسیدن به خواسته هایش.

2 – خودشناسی فلسفی: این علم به شناخت حقیقت و واقعیت انسان می پردازد. و ارتباط بدن، دنیا و خدا را بررسی می کند.

3- خودشناسی طبقاتی: آگاهی در مورد طبقه ی اجتماعی، که با آن زندگی می کنیم و نتیجه ی آن انواع برخوردهای، اجتماعی مختلف در افراد است.

4- خودشناسی انسانی: خودآگاهی نسبت به خود، در رابطه با دیگر انسانهاست.

5- خودشناسی شهروندی و خرده فرهنگی: یعنی در خود بنگرد، که همشهریان او چه صفات مشخصی دارند. و از این صفات، چه میزان در او تاثیر گذاشته است. شرایط اقلیمی بر اقوام موثر است. از این راه می تواند، صفات بد و خوب را در خود رصد کند، و به آنها بپردازد.

6- خودشناسی اخلاقی: شناخت خویشتن، از نظر صفات و استعدادها و ملکات اخلاقی است.

7- خودشناسی جنسیتی: شناخت خود از نظر استعدادها و سرمایه های، خاصی که به هر یک از دو جنس زن و مرد اختصاص دارد.

8- خودشناسی فیزیولوژیکی: شناخت اندام های، بدن و چگونگی کار آنها است.

تکنیک های خودشناسی

1- به خودتان افتخار کنید.

علی رغم نظرات دیگران، در پایان روز در آینه زندگی فقط بازتاب خودتان را می بینید. خودتان را دربست بپذیرید. وقتی به خودتان افتخار کنید، در زندگی با انگیزه می شوید. دقت کنید که به خود بالیدن، به معنی تکبر و فخرفروشی نیست. بلکه به این مفهوم است، که برای خودتان ارزش قایل هستید. البته هیچ فردی بی عیب و نقص نیست، ولی سزاوار احترام و پذیرش است.

2- تغییر و تحول در خودتان را شروع کنید.

سعی کنید هر کاری که انجام می دهید، تغییر و تحول مثبتی ایجاد کنید. آیا این موضوع حقیقت دارد، که فقط از طریق کمک به دیگران است، که زندگی ات پربار می شود؟ جواب مثبت است. وقتی روی زندگی، دیگران تاثیر مثبت داشته باشید. این عمل بر روی زندگی خودتان هم موثر است. کاری کنید که دیگران، هم خوشحال شوند یا اینکه کمتر زجر بکشند. هر چند شما تک و تنها هستید، و همه ی کار را نمی توانید انجام دهید. ولی حداقل خدمتی، هرچند ناچیز از دستتان برمی آید.

3- قدر وقت خودتان را بدانید.

زمان، ارزشمندترین شاخصه زندگی است. عمر خودتان را به بطالت سپری نکنید. انگیزه زندگی تان را پیدا کنید، و با برنامه ریزی و مدیریت صحیح آنرا دنبال کنید. به محض اینکه زمان را از دست بدهید، هرگز نمی توانید آن را برگردانید.

4- طبق خواسته دلتان جلو بروید.

اجازه ندهید مشکلات زندگی، شما را به عقب براند. رویاهایتان را عملی کنید. همان فردی باشید، که آرزویش را داشتید. تصمیم بگیرید و اقدام کنید. نگران اشتباهاتتان نباشید. اگر شکست خوردید، یا ناامید شدید، دوباره تلاش کنید. از موانع به خوبی درس، بگیرید و دل و جرات به خرج بدهید. در انتهای جاده، خوشبختی و موفقیت در انتظار شماست.

5- شکرگزار و شاد باشید.

شکرگزار بودن، ضامن شادی و نشاط شماست. هر لحظه که احساس می کنید، شکرگزاری کاری دشوار است. در جایی خلوت با چشمانی بسته بنشینید، نفسی عمیق بکشید، و از بابت اکسیژنی که تنفس می کنید، شکرگزاری کنید.

6- با خودتان رو راست باشید.

در رابطه با هر آنچه که می خواهید تغییر دهید و پیشرفت کنید، صادق باشید. شما تنها کسی هستید، که می توانید روی خودتان حساب کنید. در روح و روانتان، به دنبال حقیقت باشید و خود واقعی تان را بشناسید.

7- کسانی را که به شما لطمه زده اند ببخشید.

حتما در مقطعی از زندگی، برای شما هم پیش آمده است. که از دست کسی رنجیده اید، و یا نسبت به او بی اعتماد شده اید، و قلبتان را شکسته است. هر چند که درد و رنج، ناشی از آن امری عادی است. ولی نباید این مورد، بیش از حد طولانی شود. رنجش، سبب از دست رفتن زیبایی های زندگی می شود.

8- مسئول کارهایتان باشید.

شما حق انتخاب و اشتباه را دارید. اما می توانید مواردی را انتخاب کنید، که درصد خطاهای آن ناچیز باشد. اگر فرمان، زندگی تان را در دست نگیرید. فرد دیگری این کار را انجام می دهد. که در این صورت، شما به جای اینکه ارباب خودت باشید، برده و اسیر دست دیگران می شوید.