تب دنگی چیست؟
تا همین چند وقت پیش، مردم با بیماری کرونا درگیر بودند و حتی فکر نمیکردند که با تمام نشدن این بیماری، بیماری جدیدتری به اسم تب دنگی گریبان گیرشان شود. این تب از طریق پشه آئدس منتقل شده و علائمی مانند سردرد، تب شدید، درد های عضلانی و حالت تهوع دارد.
تب دنگی، نوعی عفونت ویروسی یا همان تب شکستگی استخوان بوده که از طریق پشهها افراد را درگیر میکند. این پشهها اغلب در هوای گرمسیر و نیمه گرمسیر وجود دارند و زمانی که فرد را نیش بزنند، فرد مبتلا میشود.
این تب، علائمی سایر به شبیه بیماریها داشته و ممکن است افراد تب، سردرد، بدن درد و حالت تهوع را تجربه کنند که اگر تب شدید باشد، خطرناک بوده و حتی در برخی اوقات باعث مرگ فرد میشود.
نحوه تشخیص تب دنگی
چون بیماری تب دنگی شبیه آنفولانزا و مالاریا است، پزشک برای اینکه از این بیماری مطمئن شود، آزمایش خون و آزمایش از کبد و کلیه تجویز کرده و سپس تعداد پلاکت غلظت و میزان گلبولهای سفید را بررسی میکند.
افرادی که به تب دنگی دچار میشوند، معمولاً تب بالای ۴۰ درجه، سردردهای شدید، دردهای مفاصل، استفراغ، تورم غدد و حالت تهوع دارند که این علائم حدوداً ۴ تا ۱۰ روز بعد از عفونی شدن بدن، شروع میشود و تا یک هفته ادامه دارد.
اگر افراد یک بار به این بیماری مبتلا شده باشند، برای بار دوم، علائم شدیدتر و جدیتری دارند که عبارتند از:
- تشنگی بیش از حد
- رنگ و روی پریده
- خونریزی در بینی یا لثه
- تنفس سریع
- خستگی و بیقراری
- وجود خون در استفراغ و مدفوع
- دردهای شدید شکمی
در صورت بروز هر یک از علائم، باید سریعاً به پزشک مراجعه نمود تا مشکلات جدیتری را تجربه نکنید.
راه های انتقال بیماری تب دنگی
برای بسیاری از افراد سوال است که راههای انتقال بیماری تب دنگی به چه صورت میباشد؟ جالب است بدانید، این ویروس معمولاً به روشهای مختلفی منتقل شده و اصلیترین روش انتقال آن، نیش پشه آئدس میباشد.
زمانی که پشه، فردی که به تب دنگی مبتلا است را نیش بزند، این ویروس و عفونت را در بدن خود ذخیره کرده و زمانی که فرد دیگری را نیش میزند، به او بیماری را منتقل خواهد کرد. میزان غلظت ویروسی که در درون بدن پشه در حین انتقال ویروس وجود دارد، به نوسانات دمایی بستگی داشته و این پشهها، حتی میتوانند تا زمان زنده بودن ناقل ویروس باشند.
مورد بعدی، انتقال ویروس از طریق مادر میباشد. زمانی که مادر باردار به ویروس تب دنگی مبتلا باشد، میتواند به جنین خود این بیماری را منتقل کند که این ویروس حتی باعث زایمان زودرس یا وزن کم نوزاد هم میگردد. آخرین روش ابتلا به تب دونگی، از طریق فرآوردههای خونی آلوده میباشد.
راه های درمان تب دنگی
با توجه به اینکه بیماری تب دنگی تازه شیوع پیدا کرده، هنوز درمان جدی و قطعی برای آن وجود ندارد ولی درمان آن از طریق مصرف داروی استامینوفن برای تسکین درد، عدم استفاده از داروهایی مانند ایبوپروفن و آسپرین به دلیل افزایش خطر خونریزی و مراجعه به پزشک در زمان مشاهده علائم شدید، امکان پذیر میباشد.
همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، تب دنگی ۷ تا ۱۰ روز به طول میانجامد. برخی از افراد نیاز به بستری در بیمارستان ندارند؛ اما برای اینکه در منزل بهبود یابند، باید مایعات فراوان مصرف کنند. مایعاتی مانند آب، سوپ و آبمیوههای طبیعی، برای حفظ میزان آب بدن و همچنین املاح و مواد معدنی ضروری میباشد.
سعی کنید چای، قهوه، نوشیدنیهای که قند دارند و الکل که باعث کم آبی بدن میشود، مصرف نکنید؛ همچنین، غذاهایی که هضم آسان دارند، مصرف کنید و خوردن غذاهای چرب، تند، خام و پر ادویه ممنوع است.
از هر شرایطی که باعث خونریزی بدن میشود، بپرهیزید؛ حتی تزریق عضلانی یا مصرف آسپرین. یکی دیگر از بهترین روشهای خانگی، برای افزایش سیستم ایمنی بدن و کاهش تب، مصرف دانه شنبلیله است که هم میتوانید هم پودر آن را مصرف کرده و هم دانه شنبلیله را با آب خیسانده و به صورت ناشتا آن را میل کنید.
مصرف سبزیجات تازه مانند ریحان، دمنوش زنجبیل و عسل، آبمیوههای طبیعی مانند آب انار خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدان داشته و به دریافت مواد مغذی به بدن، کمک میکند.
چگونه از خطر ابتلا به تب دنگی محافظت کنیم؟
برای اینکه خود و خانوادهتان را در برابر این بیماری ویروسی محافظت نمایید، لازم است یک سری نکات را رعایت کنید:
- حتماً لباسهای آستین بلند و لباسهایی که تا حد زیادی بدن شما را میپوشاند، بپوشید.
- استفاده از اسپری پشه کش روی لباسهای بیرونی
- استفاده از پشه بند هنگام خواب
- اجتناب از حضور در مکانهایی که پشه در آنجا زیاد است، مانند جنگلها
با گرم شدن هوا، خطر ابتلا به بیماری تب دنگی بیشتر میشود؛ چون این پشهی ناقل اغلب در مناطق گرمسیر وجود دارد، متاسفانه هنوز درمان قطعی برای این بیماری درمان نشده، بنابراین باید به روشهای خانگی بدن خود را قوی کرده و تا حدود زیادی با رعایت نکات ذکر شده از آن دور بمانید که از این طریق میتوانید، خود و خانوادهتان را از نیش این پشهی خطرناک، محافظت کنید.